28 mei 2023

 Zondag, 28 mei 2023.

 Antelope Island stond op ons programma als volgende stop. Op de kaart lijkt het een schiereiland in het Great Salt Lake te zijn, maar het is een eiland met eromheen veel zoutwaterland, moeras. Het Great Salt Lake is 4x zo zout als de oceaan.

Via een dijk bereiken we het eiland, er is nog plaats zat op de camping. Onderweg over de dijk lijkt het net of we kleine rookwolkjes naast de weg zien opstijgen. Het is een prachtig eiland, veel bizons en leuk om te fietsen. We installeren ons op de camping en worden aangevallen door muggen, vooral veel hele kleine die in je haar gaan zitten en gaten maken in je hoofdhuid. We pakken al snel weer onze belachelijke hoedjes met net, zodat ze niet op je hoofd kunnen steken. Maar we moeten ons toch in de camper terugtrekken, terwijl er een prachtige zonsondergang boven het zoutmeer is.

Die zogenaamde rookwolkjes die we eerder zagen opstijgen, blijken dus wolkjes kleine mugjes te zijn.

De scenic drive hebben we maar met de auto gedaan, en dus niet gefietst. We verlaten het eilandje, krabbend. Het duurde 4 dagen voor de jeuk een beetje afnam.

Door naar Bonneville Salt Flats, mooi, maar zie vooral de foto’s.

En dan nog het park Craters of the Moon, daar konden we gelukkig wel fietsen, klein, mooi en niet druk.

Daarna ontstaan de dilemma’s en zijn er nog niet helemaal uit. In gesprek met een ranger uit Craters of the Moon, vraagt hij onze volgende bestemming: Grand Teton en Yellowstone. Hij adviseert ons om dit zeker 2 weken uit te stellen. Het is al een paar dagen vrij heiig, prachtig weer, maar net of er hoge sluierbewolking is. Dat is de rook van de bosbranden in Canada. Naarmate we noordelijker komen wordt dit alleen maar erger. ’s Avonds gaan we lezen en plannen en lezen en plannen. De keuze is om door te gaan naar Grand Teton en Yellowstone en als de rook te erg wordt dan naar de kust af te buigen. De andere keuze is om nu gelijk naar de kust te gaan, langs de kust omhoog door Oregon en Washington en dan oversteken naar Vancouver Island. We zouden dan de Canadese Rockie Mountains op de terugweg uit Alaska kunnen doen. Een best wel logische route, maar we zijn zo dicht bij Grand Teton en Yellowstone.

We besluiten uiteindelijk om toch naar Grand Teton door te gaan en daar te zien hoe erg het is met de rook/hazyness. Op de eerste middag in het park valt het toch behoorlijk tegen, je ziet de Tetons wel, maar niet heel duidelijk.

En dan speelde ook nog mee: wat als de Democraten en Republikeinen geen overeenstemming bereiken over het schuldenplafond. Dan gaat de overheid op 5 juni in lockdown, blijven alleen nog essentiële diensten beschikbaar. Nationale Parken zijn dat niet, dus die sluiten tot er politieke overeenstemming is bereikt. State Parken blijven wel open. Gelukkig lijkt dit risico verminderd, nu Biden en de Republikeinen een voorlopige deal hebben gesloten, maar moet nog worden goedgekeurd door het Congres.

Wordt vervolgd.


Bizon op Antelope Island

Bizons op Antelope Island

Antelope Island, zoutmeer en zoutmoeras

Mugjes, mugjes

Antelope Island




Grens tussen Utah en Nevada

Craters of the Moon National Monument and Preserve

Craters of the Moon National Monument and Preserve

Craters of the Moon National Monument and Preserve

Craters of the Moon National Monument and Preserve

Craters of the Moon National Monument and Preserve


Grand Teton National Park

Grand Teton National Park

Grand Teton National Park

Grand Teton National Park

Als altijd weer een  mooi overnachtingsplekje

Met een prachtig uitzicht

Was getekend





 

14 mei 2023

Zondag, 14 mei 2023.

Gaan we nou wel of niet naar de Rocky Mountain NP. Dat was de vraag die we ons de hele vorige week hebben gesteld. 

Na Mesa Verde rijden we al snel een landschap in dat aan Zwitserland doet denken. Groene weiden, hoge besneeuwde bergen, houten huizen. We rijden naar Black Canyon of the Gunnison NP, waar het stralend weer is. Een prachtig park met een smalle ruim 800 meter diepe canyon, waar de Gunnisonrivier zich door stort voor hij in de Colorado uitmondt. En, het is een vrij onbekend park en daardoor heel rustig. Op de kleine camping is ruim plaats, zowel aan de zuidzijde van de canyon als aan de noordzijde. En wandelend langs de Gunnison op de bodem van de canyon, kom je niemand tegen.

Onze planning was om hierna door te gaan naar het Rocky Mountain National Park en daarna naar Dinosaur National Monument. Maar de weersverwachting voor de 2e helft van de week is slecht, vooral in het Rocky Mountain NP, dat hoog ligt, rond de 2500 tot 3200 meter. Er wordt neerslag verwacht, ’s nachts wordt het tot -4 C en overdag niet meer dan 3-4C, dus de neerslag kan ook sneeuw zijn. En de verwachting blijft zo voor de hele komende week. Het is sowieso nog vroeg in het jaar voor dit park: het is nog niet helemaal open, pas eind mei gaat het verder open en met dit slechte weer kunnen meer wegen afgesloten zijn.

We besluiten uiteindelijk, met een beetje pijn in ons hart, om niet nu naar dit park te gaan. Wellicht in het najaar.

We zijn nu in Dinosaur National Monument en gaan hierna naar nog wat kleinere parken. Het weer is hier in de lager gelegen gebieden ook niet optimaal deze week. Het regent niet maar is wel weer erg stormachtig. Afgelopen nacht stormde het weer zo hard dat de camper stond te schudden, net of er weer een kudde koeien tegen de camper aan schurkte.

We zijn misschien van plan om via Canada ook naar Alaska te gaan. Een heel eind rijden, dus we weten het nog niet zeker, maar plannen er voorlopig op.




Black Canyon of the Gunnison NP

Black Canyon of the Gunnison NP

Black Canyon of the Gunnison NP

OFFICIALLY
retired
2023
Not my problem anymore
Zo herkenbaar

Wandelen langs de Gunnisonrivier


Klimmers op een wand van de Black Canyon. De canyon is te diep om helemaal te beklimmen; ze gooien daarom een touw omlaag, abseilen tot het einde van het touw en klimmen dan omhoog












Was getekend












7 mei 2023

Zaterdag, 6 mei 2023.

Het lukte gisteren niet om de video op het blog te plaatsen. Hij staat nu op YouTube, kopieer onderstaande link in je browser als je de video van onze rit over de Shafer Rim Trail Road wilt bekijken.

https://youtu.be/RRUluPwz92A


6 mei 2023

Vrijdag, 5 mei 2023

En alweer kan het vriezen of dooien; na de vrieskou in Bryce was het in Canyonlands 33 graden (schaduw). Het grote verschil zit niet alleen in andere weersomstandigheden, maar ook in de hoogte, soms zitten we op zo’n 2500 meter, soms maar op 1200 meter.

We zijn in de afgelopen weken in Capitol Reef, Arches, Canyonlands en Monument Valley geweest. In de meeste parken blijven we ongeveer 2-3 dagen. Kamperen in de National Parken is meestal niet mogelijk omdat je die 6 maanden van tevoren al kan reserveren en dus als wij de precieze datum hebben gepland, dan is dat allang volgeboekt. Maar, je hoeft nooit om een kampeerplaats verlegen te zitten (tenminste in het westen van het land), want je mag altijd op ‘public lands’ staan. iOverlander.com vertelt je dan precies of het wat is of niet.

Voor Arches NP moet je tegenwoordig ook een tijdslot reserveren om het park in te mogen, dit om de drukte over de dag te verspreiden. Ook dit kan je 3 maanden van tevoren doen, een paar dagen tevoren sluit de reserveringsmogelijkheid en die gaat weer open de dag ervoor om 18.00 uur. Je moet dan klaar zitten om in te loggen om een van de laatste tijdslots te boeken. Dat is op zich een redelijk systeem, maar wij hebben natuurlijk heel vaak geen internet als we op ‘public land’ staan. Maar goed, voor Arches is het gelukt. 

Overnacht hebben we net buiten Arches: er is een backroad, onverhard, waar je na ca. 20 km het park uitrijdt. Je komt dan weer op ‘public land’ in een waanzinnig prachtige omgeving. Alleen werden we die nacht wel wakker omdat de camper schudde, alsof er iemand de cabine in- of uitstapte, maar dan langdurig schommelend. We kijken naar buiten, het is bijna volle maan, dus we hadden goed zicht op de oorzaak van het schommelen. De kudde koeien die eerder in de verte stond te grazen, had zich om de camper verzameld en waren zich heerlijk tegen de camper aan het schurken. Er was niets anders in de buurt waar ze eens lekker tegenaan konden schurken, dus ja, als daar dan opeens zo’n lekker object komt staan, dan laat je dat niet lopen. We hebben even ons alarm aangezet en de hele kudde schoot weg, behalve een paar die luid loeiend om de camper liepen, maar die taaiden ook snel af. We hadden de volgende dag wel nogal wat moddervegen op de camper.

Voor deze backroad heb je geen tijdreservering nodig, er rijdt ook bijna niemand, dus de 2e dag konden we Arches in zonder tijdreservering.

Canyonlands ligt vlak naast Arches, aan de andere kant van de highway. We reden de scenic drive in Canyonlands naar een aantal uitzichtpunten, maar het pakte ons niet erg, het bleef teveel op een afstand. Maar we hadden in de ochtend bij het visitorcenter wel geïnformeerd naar een onverharde weg, die erg mooi schijnt te zijn, maar ook niet de makkelijkste weg. De ranger zei dat het geen moeilijke weg was, alleen wat afgronden, maar als we niet de hele weg wilden doen, dan konden we beneden ook omkeren en terugrijden. Hij kon onze camper voor de deur zien en zei dat je met deze camper overal kunt rijden.

Dus naar de Shafer Rim Trail in Canyonlands. Als je er eenmaal opzit, kan je er ook niet meer af. Het is een smalle zanderige weg, die zich langs de rotswand zigzaggend naar beneden stort en wij erbij. Steil, smalle bochten, zanderig en met hele, hele diepe afgronden. Dit is het ruigste wat we ooit gedaan hebben. Eenmaal beneden is het wat heel erg bumpy, maar voor geen goud wilden we diezelfde weg nog eens terug naar boven rijden. Dus zijn we 30 mijl doorgereden over de bumpy weg. Toen asfalt in zicht kwam hebben we op ‘public land’ geparkeerd en zijn heel vroeg, bekaf, naar bed gegaan. Later las ik nog eens de informatie over de Shafer Rim Trail door, die omschreven werd als mooi, maar ook ‘terrifying’. Die beschrijving klopte helemaal.

Maar, het was wel prachtig om van bovenaf, de canyons op afstand langzaam zelf in te zinken en daarna over de canyonbodem verder te rijden. We konden dat pas echt waarderen toen we beneden waren.

We hebben wat filmpjes ervan, John probeert er één op de blog te zetten, maar dan nog ziet het er niet zo eng uit als het in werkelijkheid was.

Na Canyonslands zijn we naar Monument Valley gegaan, mooi uitzicht als je zo op Monument Valley aan komt rijden. We hebben met eigen auto de tour mogen doen, die we vorige keer (8 jaar geleden) niet mochten omdat we toen een zogenoemde RV (recreational vehicle) hadden, de huurcamper.

We gaan nu langzamerhand richting Rocky Mountains, weer een heel andere omgeving dan de woestijngebieden van de afgelopen 2 maanden.

Geniet van de foto’s, het zijn er wat meer dan normaal, maar het is moeilijk kiezen.

Capitol Reef NP

Capitol Reef NP

Capitol Reef NP

Capitol Reef NP

Capitol Reef NP

Wandeling in slotcanyon in Capitol Reef

Gobelin State Park

Gobelin State Park

Little Wild Horse slotcanyon

Wandeling in de slotcanyon Little Wild Horse

Turret Arch in Arches NP

De beroemde Delicate Arch in Arches NP

Broken Arch in Arches NP

Landscape Arch, hij lijkt meer delicate dan Delicate Arch; in 1991 is een flink deel van de arch omlaag gekomen; er zaten mensen onder, maar doordat hij eerst kraakte kon iedereen nog veilig wegkomen. Je mag er nu niet meer onder zitten, want hij komt natuurlijk een keer helemaal omlaag.

Mesa Arch in Canyonlands NP

Uitzicht op Shafer Rim Trail in Canyonlands. Het smalle steile deel zie je hier niet.

Canyonlands NP

Valley of the Gods in de buurt van Monument Valley

Overnachting in de Valley of the Gods

Weg door Valley of the Gods

Monument Valley in de verte

Monument Valley

Monument Valley

Monument Valley

Monument Valley

Was getekend