22 januari 2025

Ushuaia, 19 januari 2025

We zijn weer terug in Ushuaia na ons Antarctica-avontuur. De foto’s zeggen meer dan ik kan beschrijven dus ik doe geen poging daartoe.

Op 8 januari hebben we ons voor de 11-daagse Antarcticatour op de MV Ushuaia ingescheept en zijn in de loop van de avond het Beaglekanaal uitgevaren. De kapitein heeft wat langer gewacht om aan de oversteek van de Drake Passage te beginnen omdat er een storm gaande was. De Drake Passage is één van de ruigste zeeën ter wereld, die je zo’n 1000-1200 km moet oversteken om bij het puntje van het schiereiland van Antarctica te komen. Het was toch nog een heftige overtocht. Zeker ook omdat het een wat kleinere en oudere boot is, eerder gebruikt als expeditieschip.

Daarna hebben we 5 dagen langs eilanden en het schiereiland van Antarctica gevaren, in rustig vaarwater. Elke ochtend en middag was er een landing op het vasteland/schiereiland, of op een eiland, waar we met zodiacs naartoe werden gebracht.

En daarna weer terug over de Drake Passage naar Ushuaia.  En weer een storm, een vliegende storm, zodanig dat zelfs de kapitein het wel een zware overtocht vond… Ze noemen de overtocht wel een Drake shake of een Drake lake, afhankelijk of je een stormachtige Drake Passage treft, Drake shake genoemd, of dat je een kalme Drake Passage treft en de zee als een meer/lake is.

Wij hebben helaas heen en terug een Drake shake getroffen. Je kunt antizeeziektepilletjes krijgen. Daarmee heb ik (M) de misselijkheid beperkt kunnen houden, als ik maar horizontaal bleef. J nam wel een antizeeziektepilletje, maar had sowieso nergens last van. Liep over het schip, ging lekker 3 x per dag eten, een echte zeebonk.

We gaan nu snel weer noordelijker, want we hebben wel behoefte aan wat warmer weer. Ook in Ushuaia wordt het niet meer dan een graad of 10-12. Dus noordelijk voor wat zon en warmte.

Geniet van de foto’s, maar eerst een filmpje als voorproefje.


Inschepen op de MV Ushuaia

Veiligheidsoefening op de eerste dag

Drake shake

De brug

Een Antarctica onderzoeksbasis op de voorgrond





Eén van de zodiacs waarmee we van de boot
naar land werden gebracht































5 januari 2025

Argentinië, Ushuaia, 5 januari 2025

We zijn in Ushuaia, het einde van de Panamericana. Wat nu verder? Maar eerst nog even een terugblik op de afgelopen weken. We hebben wat vertraging opgelopen door een storm die door Patagonië ging, erger dan de normale harde wind die bijna altijd in Patagonië waait.
We zijn de Austral, highway 7, gereden de enige weg door het nog smallere zuidelijke deel van Chili. Maar deze weg loopt dood in Villa O’Higgins, je kan dan nergens meer naar toe. Zover zijn we niet gegaan, we hebben de zuidelijkste grensovergang op de Austral naar Argentinië genomen en daar weer Ruta 40 opgepakt.

We zijn nou tig keer de grens tussen Chili en Argentinië overgegaan. Je moet vaak wel, want soms kan je in Chili niet verder, soms in Argentinië niet. Maar de grensovergang is vaak lastig, soms gaat het heel soepel en soms doen ze heel moeilijk. Vooral Chili in vanuit Argentinië, doen de Chilenen heel moeilijk. Je mag geen groente en fruit meenemen en geen dierlijke producten, ze vragen vooral naar honing, altijd weer. Dat geldt voor beide zijden van de grens, maar de Chilenen inspecteren je camper echt, trekken elk laatje open en je koelkast om alles te inspecteren. Het blijft natuurlijk onzin, want je kunt zo’n camper nooit helemaal doorzoeken. Wij hebben altijd wel iets over dat niet mag en verstoppen dat, bijv eieren, salami, sla. We eten het toch zelf op. Maar we hebben ook meegemaakt dat we iets toch maar inleveren, een tomaat en 2 eieren en een rest sla. De collega pakte de tomaat gelijk mee en vroeg of we er niet nog een hadden…

De Chilenen hebben geen positieve naam in Zuid-Amerika, er zijn scheldwoorden die aan Chilenen refereren. Met Argentinië hebben ze grensoorlogen gevoerd en het dispuut over de grens van Patagonië is pas in 1930 opgelost. Maar wat de Argentijnen de Chilenen nooit vergeven is dat ze tijdens de Falklandoorlog in 1982 de kant van Groot Brittannië hebben gekozen, Pinochet en Thatcher, close allies. De Falklands mag je trouwens nooit zeggen in Argentinië, het zijn Las Islas Malvinas en ze vinden dat ze van Argentinië moeten zijn volgens oude overeenkomsten. Er staan vaak officiële borden langs de weg met die boodschap.

We gaan naar een paar prachtige plekken in Argentinië en gaan dan Chili weer in. We rijden naar Punta Arenas en steken daar met de ferry de Straat van Magelhaen over naar Vuurland (Tierra del Fuego). Het is prachtig weer, maar ’s nachts slaat het plotseling om, regen, storm en zelfs onweer, terwijl ik net gelezen had dat onweer niet voorkomt in het zuiden van Zuid-Amerika. We staan op een uitstekende rots, met alleen maar vlakte om ons heen. We maken een paar niet zo fijne uurtjes door, maar dan is het ook opeens over.

’s Morgens hebben we dikke mist en heeft het niet zoveel zin om een mooie omweg door Vuurland te maken, dus gaan we richting Ushuaia en daarmee Argentinië weer in.  Het blijft de hele dag mistig en ook de volgende dag nog. We komen in een mistig, regenachtig Ushuaia aan op Oudejaarsdag. We staan stil bij de poort Ushuaia in en vinden het nog een heel memorabel moment: van Alaska naar Ushuaia, het zuidelijkste puntje van Zuid-Amerika, dat over de weg is te bereiken.

10 juli 2023, het begin van onze Panamericana

31 december 2024, het einde van
onze Panamericana













Hoe nu verder? Wat zijn onze plannen? We gaan met deze boot









de MV Ushuaia, een reis naar Antarctica maken. A.s. woensdagmiddag (8/1) inschepen, door het Beaglekanaal, dan 2 dagen de Drake Passage varen naar de zuidelijke Shetlandeilanden en het schiereiland van Antarctica. Daar zijn we 5 dagen en gaan elke dag aan land met een zodiac, als het weer het toelaat(!) en dan weer 2 dagen terug over de Drake Passage en door het Beagle kanaal terug naar Ushuaia (18/1). We hebben een last-minute deal kunnen maken met een touroperator. Het is een vrij kleine boot, met 88 passagiers en 40 bemanningsleden. Met name de Drake Passage kan zeer onstuimig zijn, zeeziekte hoort erbij zeggen ze... 
De Antarcticareizen zijn streng gereguleerd. Er mogen nooit meer dan 100 mensen tegelijk aan land zijn en alleen op een paar eilanden en het puntje van het schiereiland. De rest van Antarctica is off-limits voor toeristische doeleinden.










We hebben aan boord geen toegang tot wifi, dus ons volgende blog zullen we pas ca. 20 januari posten.

En daarna? We gaan in ieder geval langs de oostkant van Argentinië naar het noorden rijden, hopelijk wat warmer weer en minder stormachtig.

Hieronder nog wat foto's van de afgelopen weken.

Cueva de las Manos, een grot met rots-
tekeningen uit verschillende
periodes van 9.000 jaar geleden tot
ca. 1000 jaar geleden;
een hele mooie UNESCO-site





Mount Fitz Roy op de grens van Chili en Argentinië


Een bushokje op de pampa van Patagonië

Glaciar Perito Moreno



Persoonlijke monumentjes, er staan er
heel veel langs de wegen

Guanaco's. Ze lijken op de vicuna's zoals in
Bolivia, maar zijn wat groter en ruigere vacht

Torres del Paine bergmassief

De ferry over de Straat van Magelhaen
naar Vuurland


Dolfijnen vlak onder de kust


De MV Ushuaia voor onze Antarcticareis