21 januari 2020


Zuid Afrika, 21 januari 2020.

In East London geweest voor verscheping en weer terug in Port Elizabeth. Dat klinkt eenvoudiger dan het was en nog steeds is. Waarschuwing: verderop wordt dit een zeurverhaal.

Afgelopen zaterdag uit Port Elizabeth naar Addo Elephant NP gereden. Helaas kwam er de avond ervoor steeds meer bewolking opzetten en de dag dat we naar Addo gaan is het somber, regenachtig, en fris (23 graden). In Addo hebben we wel een flinke kudde olifanten gezien en nog wat kudu, maar verder was er niet veel te zien. Dat is ook logisch want het droge seizoen is voorbij, alles is groen, dus je ziet minder, maar vooral betekent het dat er overal waterpoeltjes zijn, die verder van de wegen afliggen. De dieren zijn niet meer afhankelijk van de grote waterpoelen die langs de wegen liggen. Je ziet minder omdat ze over een veel groter gebied zijn verspreid dan bereikbaar met een auto.

Dinsdag moeten we de bus inleveren bij de haven, dus rijden we de volgende dag (zaterdag) al op ons gemak naar een camping vlakbij East London. Het is nog steeds regenachtig weer, somber, fris met nu nog maar 20 graden overdag. Zondag en maandag willen we gebruiken om de bus te prepareren, alles uit lades halen en in de kast proppen, bij de forwarder langs te gaan en nog boodschappen te doen. We zoeken uit wat we met onze vliegbagage meenemen en wat in de bus kan blijven. Jammer is dat het de hele tijd regent en we dus niets naar buiten kunnen gooien om meer ruimte te hebben. We moeten alles doen in de paar kubieke meter in de bus.

We hebben overwogen om nog 8 dagen hier rond te hangen tot onze originele vlucht van 31 januari vanuit Port Elizabeth, maar dat voelt als rondhangen en bovendien is het weer nat en fris, dus we besluiten om na het inleveren van de bus, direct naar NL terug te reizen.

We maken daarom een boeking voor een hotel voor 2 nachten in East London, we nemen het er eens van en boeken een mooi hotel. We boeken de bus van East London naar Port Elizabeth, we boeken nog een hotel voor één nacht in Port Elizabeth en we boeken de vlucht van Port Elizabeth naar Amsterdam voor de 23ste. Zo, all set.

Maandagochtend vroeg, krijgen we een mailtje dat we direct contact moeten opnemen met de forwarder en dat ze ons Carnet de Passage nodig heeft voor de verscheping. Dat klinkt niet goed maar omdat ze ook om ons Carnet vraagt denken we nog niet aan een groot probleem. We bellen en horen dat de boot mogelijk niet naar East London gaat maar naar Anchorage (Alaska)… (mogelijk….) De volgende boot vanuit East London is 8 februari…. Ik vraag haar wanneer ze dit heeft gehoord: vrijdagmiddag… Waarom heb je ons niet geïnformeerd? Ja, het was niet zeker en allerlei excuses waardoor het eigenlijk aan ons ligt dat ze ons niet heeft geïnformeerd. Woest, natuurlijk. Dat een boot, zo laat nog, van plan verandert, dat kan gebeuren, het een veranderlijke business. Maar dat ze op vrijdagmiddag wist dat het mogelijk niet door zou gaan en dat ze ons niet heeft geïnformeerd is mijn inziens onvergeeflijk.

We sturen gelijk een bericht aan Sea Bridge die de verscheping voor ons boekt. Op 31 januari gaat er een boot vanuit Port Elizabeth. Ze weet niet of die nog aanlegt bij andere havens in Afrika.
We nemen contact op met de forwarder in Port Elizabeth, die bevestigt dat er een boot is op 31 januari.
Maar ja, wat te doen, we hebben net ons vliegticket geboekt voor de 23ste. Dat is niet refundabel.

Ik bel met het mooie hotel dat we (voor die dag al) hebben geboekt in East London en vertel het verhaal. Ik word teruggebeld door de manager, die zegt dat hij de verscheping voor ons kan regelen, dan we laten de bus bij hem achter en hij zorgt dat hij 8 februari op de boot komt, of zo nodig in Port Elizabeth op 31 januari. Heel aardig en hij klinkt oprecht, maar we hebben er toch wel moeite mee om de bus zo achter te laten bij iemand die we niet kennen, met de sleutels. Bovendien wordt ons Carnet de Passage dan pas veel later door de douane afgestempeld en moeten we dat dan maar zien terug te krijgen. Zonder het Carnet krijgen we ons deposito (als onderpand van de waarde van de bus) niet terug.
De man belooft ook dat hij onze credit card niet zal chargen voor het bedrag van boeking in zijn hotel. Dat is aardig, de lichtpuntjes van de dag.

We bellen weer met de forwarder of zij wellicht hetzelfde kan doen voor ons in Port Elizabeth. Dat kan. We leveren de auto in bij een zogenoemd ‘bonded warehouse’, dat is achter de douane. Daar blijft hij 10 dagen staan en wordt dan de boot van 31 januari opgereden. We moeten dan wel nu terug naar Port Elizabeth om het allemaal op tijd te kunnen regelen voor we de 23ste vliegen dan hebben we ook op tijd het Carnet afgestempeld terug. Dat is één ding.

Maar wat vinden we ervan dat de bus dus 10 dagen Port Elizabeth staat? En we weten nog steeds niet of de boot van 31 januari niet in 5 Afrikaanse haven aanlegt. Wat is wijsheid? Toen we de bus in augustus ophaalden, heeft hij ook 3 dagen achter douane gestaan omdat het weekend was en dat ging goed. De forwarder geeft ook aan dat het heel veilig is en dat er nog nooit wat gebeurd is met een voertuig waarvoor zij het vervoer regelden. Ja, ze zal het niet zeggen als het wel zo is.
We besluiten dat we het maar uit handen moeten geven.

We rijden terug naar Port Elizabeth, onderweg bel ik het guesthouse in Port Elizabeth waar we 1 nacht zouden overnachten voor onze vlucht naar NL en vraag hem of hij vandaag al plek heeft en dan voor 3 nachten. Geen probleem.

En, onderweg krijgen we een lekke band. We hebben 22.000 km gereden zonder enig probleem, geen lekke band, niets en nu rijden we in een stuk ijzer. Gelukkig zien we het net bij een benzinestation, en is er een lokaal tentje waar je er een plug in kan laten slaan. Er wordt wat lucht bij geblazen en we gaan weer. Onderweg nog wel gecheckt of de band goed op druk blijft.

We komen net voor donker aan in Port Elizabeth en de guesthouse-eigenaar (Zwitser/Zuid-Afrikaan) heeft ons upgradet naar een appartementje, met keuken en alles. Heel aardig.
En John gaat de volgende ochtend aan de slag om de geplugde band te verwisselen voor de reserveband. Je wil niet dat de bus bij de douane staat en de band langzaam leeg loopt en dan  niet de boot op kan, of ze rijden de band aan gort.

Maar goed, het lijkt allemaal wel te gaan passen. Of het echt goed gaat kunnen we pas eind februari zien als de bus van de boot komt, overigens in Bremerhaven en niet in Zeebrugge (zoals de boot vanuit East Londen). Dat moeten we eind februari nog maar oplossen, hoe we in Bremerhaven komen met openbaar vervoer.  Dat zal het minste probleem zijn in deze hele fuck-up.

Om te ontstressen heeft John wat foto’s van mooie oude auto’s uitgezocht.