Zondag 5 maart 2023
Vorige week stond voornamelijk in
het teken van ‘de storm’. Na Big Bend was het nog rustig weer, we reden in een
paar dagen via een paar zogenoemde scenic routes naar Guadalupe Mountains NP.
Onderweg begon de wind al toe te nemen. Windy.com waarschuwde voor harde wind
met harde windstoten, met name zondag (vorige week) en donderdag (2 maart). We
hebben gekeken of we deze storm zouden kunnen ontlopen, maar het stormgebied
was te groot om te ontsnappen.
Zondagnacht stonden we op een
prachtig en redelijk beschut plekje, maar de auto stond te schudden door de
harde windstoten. De volgende dag, maandag, reden we door naar Guadalupe
Mountains, maar daar waaide het nog harder. Op de parkeerplaats van het
visitorcenter lag een grote camper (45 feet=ca. 15 meter) op z’n kant. De 2
dames van de camper waren gaan wandelen en toen ze terugkwamen lag kun camper
op z’n kant. Er stonden mensen bij, die gisteren, toen het gebeurde ook bij het
visitorcenter waren. Ze hebben zo’n zelfde soort camper en waren ook bang
geweest dat hij zou worden omgeblazen. De omgeblazen camper stond ook wel vol
op de wind met z’n zijkant, pakte dus de volle windstoten. We hebben nog even
op de website van het campermerk en -model gekeken, de Newmar Dutch Star, weegt
21.000 kg, 450 PK, kost (instapmodel) vanaf $ 551.725 (€ 524.000), rijdt wrs 1:2 (ltr) (zit een 100 gallon brandstoftank in).
We besloten om Guadalupe Mountains over te slaan, het waaide te hard en zijn door gegaan naar Carlsbad Caverns. De prachtige grootste grot bezocht; bijzonder is dat ze in de jaren 30 van de vorige eeuw een weg door de grot hebben willen aanleggen. Dat is dus niet doorgegaan. De grot ligt op een diepte van 231 meter waar je met een lift naar toegaat; de schacht is door het gesteente geboord.
Daarna door naar White Sands NP. Vlak bij is een camperplaats op zogenoemd BLM-land, Bureau of Land Management. BLM-land wordt gezien als Public Land en daar mag je altijd met je camper/tent staan. Ze hebben ook aangewezen gebieden, waar je met meer campers staat, er zijn plekken waar geen onderhoud wordt gepleegd, maar waar toch veel mensen met een camper staan. En ze hebben echte campsites waar je een camperplaats kunt reserveren of een vrije plek kan innemen als je aankomt (als die er nog is). Die campsites hebben alle faciliteiten van een normale camping, maar zijn heel ruim opgezet, altijd met een picknicktafel, vuurplaats, barbecue, afvalemmer, kraantje. Je kunt kiezen met of zonder elektriciteit, $12 of $18 per nacht.
Ook een goede kampeeroptie is ‘dispersed camping’ in een National Forest. Het zijn altijd prachtige gebieden, veel bos, vaak canyons met hoge rotspartijen in grillige vormen. Op bepaalde plekken mag je kamperen. Er staat een bord langs de kant van de weg, die weg rij je in en een paar honderd meter verder zie je verspreid in het bos paaltjes met een nummer, daar mag je staan. Vaak met een vuurring en een barbecue. Je staat in een prachtig gebied, vaak bos, maar ook meer open gebied, rustig, er wordt weinig gebruik van gemaakt. En deze sites zijn helemaal gratis en voor niets. Op iOverlander.com kan je zien waar de campingsites zijn en erop plannen.
White Sands bestaat, de naam zegt het al uit witte zandduinen. Maar het is eigenlijk voornamelijk gips. In de jaren 30 wilden ze het hele gebied afgraven en het gips verkopen. Gelukkig is dat niet gebeurd. Het is prachtig, net sneeuw, zo wit.
Het National Park is maar een klein deel van White Sands als geheel. Het grootste deel is AirForceBase Holloman. Er stijgen fighterjets van op en er worden missile-tests gedaan. Het park wordt dan voor een paar uur gesloten en ook de erlangs lopende Highway wordt afgesloten, meestal tussen 12 en 2 uur.
Woensdag zijn we nog wel White Sands in gegaan, maar de wind nam zo toe, dat je al snel in een soort gipswolk staat. Met het oog op de storm de komende avond, nacht en donderdag overdag, zijn we naar de dichtstbijzijnde stad gereden en zijn bij de supermarkt Walmart gaan staan. Je mag altijd overnachten op de parkeerplaats van de Walmart (maar waarom zou je), maar nu was het de beste beschutting die we voor de storm konden bedenken. Er waren er meer op dat idee gekomen, er stonden vrij veel campers en caravans. De nacht viel mee, de auto schudde wel, maar niet angstig heftig. De volgende ochtend dachten we ook dat het nog wel meeviel, maar als je onze beschutting verliet was het toch heel stormachtig. We hebben de dag maar gebruikt om naar de wasserette te gaan en naar de kapper. Aan het eind van de middag was de storm gaan liggen en Windy.com gaf ook niet meer aan dat hij nog zou opsteken, dus zijn we weer naar de camperplaats op BLM-land gegaan. De zonsondergang was weer prachtig. En de volgende dag ruim de tijd genomen voor White Sands NP.
Voor White Sands spreken de foto’s meer. Maar toen we het park uitgingen, hadden we dikke lagen harde gips onder onze schoenen. Kostte wat moeite om dat te verwijderen.
Sinds we Big Bend NP hebben verlaten, is het niet zo warm meer, vaak zelfs nog fris, 10-15 graden overdag en ’s nachts vaak maar 2-4 graden. We zitten ook de hele tijd op een hoogte van rond de 2000 meter. Maar in het zonnetje is het toch heerlijk wandelen en in de auto is het al gauw warm. ’s Morgens zetten we wel de kachel even aan voor we uit bed stappen.
In de supermarkt is het wisselend.
Melk, brood, groenten zijn niet zo duur. Als het maar geen buitenlandse
producten zijn. Een krop ijsbergsla kost ca. $ 1,50, avocado’s ca. 50-70 cent
per stuk, tomaten kosten ook maar ca. $ 1 per pond. Melk bijv. $ 1,60 voor een
halve gallon, dus zo’n $ 0,80-0,90 per liter. Brood ca. $ 2,50 voor een heel
bruin. Het brood is natuurlijk nooit echt vers, het is meestal 2 weken houdbaar
en daar is het ook op gebakken, met conserveringsmiddelen. Kaas is van die per
stuk verpakte plakjes, ook niet zo duur. Maar alles wat buitenlands is, is wel
veel duurder. Buitenlandse kaas bijvoorbeeld is heel duur, maar is toch vaak
erg smakeloos. Maar over het algemeen lijken de prijzen niet of niet veel duurder
dan in NL.
![]() |
Omgewaaide camper op parkeerplaats Guadalupe Mountains NP |