7 maart 2024

Honduras, 6 maart 2024

We zijn inmiddels Guatemala uit. We hebben in een kleine 4 weken een flinke reis door Guatemala gemaakt. Wat een mooi en divers land is Guatemala, wat een prettige sfeer, rustig, vriendelijk. We hebben prachtige Mayatempels gezien in prachtig oerwoudgebied. Door heel veel leuke dorpjes gelopen, vooral vrouwen in traditionele kleding. Veel mooie oude stadjes, met prachtige pleinen en kerken (meestal nog door de Spanjaarden gebouwd). Mooie markten, leuke dansfeesten op de pleinen. Prachtige meren, bergen, actieve vulkanen. Een geweldig land om doorheen te reizen. Wel jammer wel dat er overal zoveel afval ligt. Afval is een probleem in veel van deze arme landen. Als er al een vuilophaaldienst is, dan moet je daar vaak voor betalen. Je ziet daarom niet alleen heel veel zwerfafval, overal, maar ook grote bergen huisvuilzakken, ergens in het bos, bij een dorp of stadje. Maar er is ook geen idee dat je niet je rotzooi gewoon uit de auto kan gooien of ergens laten liggen als je een broodje uit piepschuimbakje hebt gegeten, daardoor liggen overal lege flessen, voedselverpakkingen vooral langs de weg. Er is geen bewustzijn dan je je eigen omgeving niet vervuilt. Dit was ook wel in Mexico en Belize, maar niet zo erg als in Guatemala.

Maar we zijn niet alleen Guatemala uit, maar ook El Salvador in, door en uit. Een piepklein landje met veel inwoners. De helft van NL met ca. 6 miljoen inwoners. Minder dus dan NL, maar het leek wel of ze allemaal buiten waren.

Landschappelijk is El Salvador net zo mooi, maar opvallend is dat je geen inheemse dorpen ziet. De meeste mensen zijn van gemengde afkomst (Spaans, inheems meestal) en zijn daarom veel langer dan Maya’s en niet meer traditioneel gekleed.

We zijn inmiddels in Honduras aan de Caraïbische kust, de noordelijke kust dus. Bijna met uitzicht op de Kaaimaneilanden en daarachter Cuba (die zie je natuurlijk niet echt, toch net te ver). Honduras lijkt veel op El Salvador. Maar is wel duidelijk nog armer.

De grenzen gaan tot nu toe erg makkelijk. De grens El Salvador in was wel heel makkelijk. De douane-beambte nam ons mee langs de loketten, was supervriendelijk en alles snel en simpel. Duurde bij elkaar minder dan een uurtje. Voor Honduras moet je een online-formulier invullen, nogal omslachtig: eerst een app downloaden en daarna nog een gezondheidsformulier via een andere app. Die laatste app kregen we niet geïnstalleerd, dus dan maar niet. Aan de grens vroegen ze niet naar de bevestigingsmail en stelden alle vragen die we op dat formulier hadden ingevuld. Dat online invullen hadden we kunnen laten. Waren hier bij elkaar misschien 2 uur kwijt om van El Salvador in Honduras te komen.

Overnachtingsplekken zijn wisselend. Meestal hebben we wel een mooie plek, maar je moet het van tevoren wel goed uitzoeken (op iOverlander). We hebben op een prachtig grasveld bij een Finca gestaan, met uitzicht op de Santa Ana Vulkaan. We hebben bij een huis gestaan. We hebben in het centrum van Suchitoto, een heel mooi stadje, bij een klooster gestaan, opgezet en gerund door zuster Peggy, die nog even kwam kennismaken. Een Amerikaanse van oorsprong, ze woont al 40 jaar in El Salvador, maar kletst nog als een Amerikaanse. Maar we hebben ook een keer bij een benzinestation gestaan. Op een grasveldje. Alle locaties die ik had uitgezocht lukten niet. De nachtwaker van het benzinestation wilde $2 hebben en ging vervolgens met een groot geweer op een stoeltje voor onze camper zitten. We waren wel ‘veilig’.

Nu staan we aan zee, op een soort resort, maar er zijn geen gasten, alleen Hondurezen die in de kleine huisjes wonen die op de compound staan. We staan precies naast het zwembad. De zee is 50 meter verderop. Het is erg warm, overdag zo’n 35-37 graden, dus een zwembad om af te koelen is wel heel lekker.

We komen op dit moment eigenlijk geen andere overlanders tegen. Honduras ligt buiten de PanAmerikaanse route.


Verdere planning

We hebben al een paar vragen gekregen over onze route en planning. Gaan we na Panama naar huis of gaan we door naar Zuid-Amerika? We hebben gezegd dat we dat pas zouden besluiten in Panama, maar zo eenvoudig ligt dat natuurlijk niet. Je kan nog steeds niet van Midden-Amerika naar Zuid-Amerika rijden. Dat komt niet door het Panamakanaal, daar zijn bruggen overheen. Maar door de Darien Gap. Dit is grensgebied tussen Panama en Colombia, dat een natuurgebied is. Er zijn geen doorgaande wegen en is nogal ondoordringbaar. Het is een vrijgebied voor drugkartels en mensensmokkelaars. Vluchtelingen nemen deze route wel, maar ook voor hen is deze route heel gevaarlijk. Het gaat uiteindelijk om een gebied met een lengte van maar ca. 150 km.

Er is ooit een ferry geweest tussen Panama-Stad en Cartegena in Colombia, maar die is al een 10 jaar geleden opgedoekt. Met een ferry kan je je camper verschepen net als dat je naar Engeland gaat. Je rijdt zelf je auto erop, en bij aankomst eraf. Maar nu ben je dus afhankelijk van verscheping. Op dezelfde manier als dat je je auto/camper van Europa naar Amerika verscheept. Dus camper met veel papierwerk inleveren in de haven. Hij kan daar wel een tijd op de kade staan. Als het schip aankomt, wordt de camper door iemand van de rederij op het schip gereden en een dag later is hij al in Cartagena/Co;ombia. Dan duurt het nog een dag of 2-3 voor je hem door de douane hebt. Deze manier van verschepen heet ro/ro (afkorting van Roll On/Roll Off). Probleem hierbij is dat er niet veel Ro/Ro schepen van Panama naar Cartagena varen, ongeveer 1 per maand en niet volgens een vast schema. Planning is dus lastig. Bovendien mag je zelf pas Panama verlaten als je camper op de boot is gereden. Je weet nooit zeker of de boot is vertraagd. Vertragingen kunnen fors zijn. Ik volg nu reizigers die de andere kant op reizen van zuid naar noord en hun boot heeft een vertraging van 10 dagen. Je kunt dus ook je vlucht nog niet boeken en nog geen hotel reserveren in Cartagena.

Eenvoudiger is het als je camper in een container past. Dan gaat de container na inspectie op slot en gaat pas weer open als jij erbij bent, op de plaats van bestemming. Het voordeel is dat er ca 2-3 containerschepen per week van Panama naar Cartagena gaan. Bovendien is het veel veiliger, want je camper staat niet open en bloot op de kade te wachten. De prijs ligt iets hoger, maar je kunt een container vaak met iemand delen (in een 40 ft container passen vaak wel 2 voertuigen). En je mag het land verlaten als de camper de container in is gereden. Je kan dus beter een vlucht en hotel voor Cartagena plannen.

Maar wij passen niet in een container, te hoog, ook voor een verhoogde container. De enige andere optie is een zogenoemd flatrack. Dat is als een container zonder wanden. Hij wordt als laatste op een containerschip geladen en staat open op het schip, in weer en wind Nou is het maar een korte tocht van ca. 1 dag, dus dat is niet zo erg.

Gaan we dit allemaal doen? We denken inmiddels van wel. We zijn in ieder geval aan het onderzoeken en hebben voor flatrack en ro/ro quotaties gevraagd aan tussenpersonen.

We plannen nog ca. 1 week voor Honduras, ca. 1 week voor Nicaragua, ca. 1 maand voor Costa Rica en ca. 1 week voor Panama. Dat betekent dat we denken om de camper in mei te verschepen.

We houden jullie op de hoogte.

Op een veld bij een finca met prachtig uitzicht op 4 vulkanen


El Fuego, een zeer actieve vulkaan in El Salvador




Muurschilderingen in El Salvador





Copan Mayasite








Ara's in Copan, Honduras




Bij het benzinestation bleef de guard de hele nacht voor onze camper zitten.

Koffie drogen op de finca waar we stonden

Een gezinnetje kwam langs en wilde samen op de foto

El Salvador in, door en uit.