17 maart 2024

Nicaragua, 16 maart 2024

Honduras alweer uit en Nicaragua in. Honduras heeft wel indruk gemaakt met veel armoede. En heel veel afval. Overal ligt afval, niet alleen ligt overal los afval, maar ook hele vuilnishopen langs de kant van de weg. De kwaliteit van de wegen in Honduras is niet te geloven. Kraters in het wegdek, soms gewoon een paar meter wegdek weg. We rijden rustig om de kraters te omzeilen, slingeren van links naar rechts. Er wordt veel aan de wegen gewerkt en dat leidt tot complete chaos. Iedereen probeert zich langs wegwerkzaamheden te persen, soms kilometers lang. We hebben vele uren in files doorgebracht.

Alhoewel we voor geen enkel land in Midden-Amerika een visum nodig hebben, moet je je bij sommige grenzen wel van tevoren aanmelden. Voor Nicaragua moet je daarna wachten tot je een uitnodiging krijgt. Na 5 dagen hebben we die nog niet en besluiten maar gewoon naar de grens te gaan. Mensen echt weigeren schijnt niet het geval te zijn, ze maken je het wel moeilijker als je de uitnodiging nog niet hebt. Het belangrijkste: je mag geen drone meenemen Nicaragua in. De meeste mensen verzenden hun drone van Honduras naar Costa Rica. Wij hebben wel een drone, maar het is een heel goedkoop oefending en we oefenen bijna nooit. Met DHL verzenden vinden we daarom wat overdreven, maar weggooien is toch ook zonde. Je kunt een drone natuurlijk makkelijk in een camper verstoppen waar ze hem niet kunnen vinden. Maar het probleem is dat de camper door een scan gaat en dat daarna ‘probleemgebieden’ met de hand worden nagezocht.

Wij besluiten het risico te nemen. We verbergen hem niet in de camper, maar ik  stop hem in mijn schoudertas. Dat schijnt een blinde vlek in de inspectie te zijn.

Bij de grens wordt de slagboom voor ons geopend, we krijgen instructies waar je te parkeren. En toen begon de grote inspectie. Alle lades open, de kast, de koelkast, onder de banken, alles moet open. En onder de bank lag een klein, zwart koffertje waar het gezicht van de douanier van oplichtte. Ah, een drone! We moeten het koffertje openen en onze buitenkookplaat zit erin. De teleurstelling droop van zijn gezicht. Al die tijd heb ik gewoon mijn schoudertas om, paspoorten erin en eruit, telefoon erin en eruit. Geen moment hebben ze gevraagd mijn tas te laten zien. Na de inspectie zou de scan van de camper nog volgen, maar ze vertrouwen de oudjes inmiddels wel en we mogen de scan overslaan. Alleen nog even de Temporary Import Permit voor de camper regelen, die is hier zelfs helemaal gratis. En weg zijn we. Heeft alles bij elkaar 2,5-3 uur geduurd. Veel korter dan we dachten. En met drone, die we hier maar niet zullen gebruiken.

Het weer is nog steeds droog en zonnig, maart/april zijn wel de warmste maanden voor de regentijd begint. Afhankelijk van de hoogte wordt het 38-40 graden, maar hogerop soms een heerlijke 28-30 graden.

Het slechte nieuws is dat we weer een lekke velg hebben. Weer een originele Mercedes velg die nog niet eerder lek was. We zijn naar een groot bandenbedrijf gegaan, in de hoop nieuwe velgen te kunnen kopen. Maar de velgmaat die wij nodig hebben verkopen ze niet in Honduras en Nicaragua.

We laten deze velg dus ook maar lassen. Dat doet het bedrijf niet zelf, maar wordt naar een gespecialiseerd bedrijf gebracht. We wachten de hele dag en het kost een klein vermogen (€ 85). Omdat we denken dat de achterkant zwaarder belast is, besluiten we een wielwisselsessie te houden. De net-gelaste velg gaat aan de voorkant erop en de nog niet gelaste velg/wiel van de voorkant naar achteren. En de oude gelaste velg leggen we weer op de auto als reservewiel. Lekker klussen zo. Afwachten maar of we in Costa Rica of Panama nieuwe velgen kunnen kopen.

Vlakbij de grens van Honduras naar Nicaragua passeren we een open veld, helemaal vol met mensen. Even verderop passeren we een auto met MSF logo – Artsen zonder Grenzen. We parkeren en lopen er naar toe. Alleen de chauffeur is bij de auto. Een oudere Hondurese man. Met het gebrekkig Spaans van ons leggen we uit wie we zijn. We krijgen een hug en hij vertelt dat deze gigantische groep mensen (voornamelijk mannen) vluchtelingen zijn. Die zijn met bussen door Nicaragua naar de grens met Honduras gebracht. Hier worden ze geregistreerd door de IOM (International Organization for Migration). MSF is hier voor de medische zorg. Worldvision voor voedsel. En er staan bussen die ze hierna naar de grens met El Salvador brengen.

Zo brengt ieder land deze vluchtelingen naar de volgende grens. En dan? Proberen over/langs Trump’s hek te komen? Kijk maar terug naar onze foto’s van 16 maart vorig jaar. Er zijn ook plekken waar je de Rio Grande (niet breder dan een flinke sloot) makkelijk over kan steken. Maar, dan?



De PanAmerican highway

We vinden altijd weer een bijzonder overnachtingsplekje










Vogels bij het meer van Yojoa tijdens een boottochtje











Boottochtje in Somoto Canyon


We zijn even wandelen, volgend keer weer een selfie