8 oktober 2024

Chili, San Petro de Atacama, 7 oktober 2024.

We zijn in San Pedro de Atacama, wereldberoemd onder overlanders in Zuid-Amerika. Het begin of einde (afhankelijk of je van noord of zuid komt) van de Lagunaroute in Bolivia.

Vanuit het uiterste noord-westen van Chili, Arica, zijn  zijn we off-road de Ruta Andina gaan rijden, de ‘wereldberoemde’ route door de Andes in Chili. De weg was af en toe ‘pittig’. Voor ons betekent dat vooral dat we nogal schuin moeten rijden om over heel slechte weggedeelte te komen en schuin is het risico op omslaan met de camper. We hebben de camper zodanig gebouwd dat de basis niet breder is dan de wielen, dat het grootste gewicht, van de watertank en de huishoudaccu laag in de camper zitten en tussen de voor- en achterwielen. We zouden dus wel wat schuinte moeten kunnen hebben, maar we vinden schuin, echt schuin, heel spannend. Meestal ga ik eruit om stenen weg te halen of juist neer te leggen om wat stabieler over hele slechte stukken te komen.

We maken een flinke detour om naar Humberstone, een oude salpeterfabriek te gaan, dat tegenwoordig een openluchtmuseum is. De werkers woonden ook in een door de fabriek gebouwd dorpje bij de fabriek. Niet gezond dus eerst is het dorp verplaatst en later is de fabriek gesloten.

We willen naar een geiserveld rijden, El Tatio, maar willen een minder gebruikelijke route nemen. We rijden een prachtige route, we rijden helemaal alleen, zoals meestal, ook op het vorige deel van onze route, helemaal niemand. Dan rijdt ons midden in de woestijn een politieauto tegemoet. Hij stopt en wij stoppen ook. Ze zeggen dat de weg verderop dicht is, stenen, een landverschuiving. Verderop is zo’n 40 km. We mogen wel door, maar het is zinloos zeggen ze. Dat is raar, er is geen enkele aanduiding dat de weg naar het El Tatiogeiserveld afgesloten is. De wegaanduidingen geven gewoon de route aan. Ook op iOverlander is geen enkele aanduiding. We keren om, maar vinden het zo raar dat we toch weer omdraaien om onze route te vervolgen. Het is zo mooi hier en de weg is in goede conditie, geen asfalt, maar wel goed. We bedenken allerlei theorieĆ«n: misschien willen ze ons niet in dit grensgebied hebben, er wordt nogal gesmokkeld hier (maar we zien helemaal niets of niemand), of zelfs dat ze zelf betrokken zijn hierin en ons hier niet willen hebben. We rijden nog 45 km door en komen dan inderdaad bij een ‘rockfall’. Grote rotsen op het zandpad dat het inmiddels is geworden. Dit ligt er duidelijk al heel lang, want er is al flinke begroeiing omheen.

Tja, eigenwijs als we waren en weinig vertrouwen in de Chileens Hermandad, rijden we terug door het prachtige landschap. In totaal 125 km terug, want we waren al ruim 80 km onderweg toen we de politieauto tegenkwamen. ’s Avonds terug op ons uitgangspunt van de ochtend, 250 km gereden en geen steek opgeschoten. Dat wordt morgen via een flinke omweg toch naar het El Tatiogeiserveld rijden.

Het geiserveld ligt op 4400 meter hoogte en is prachtig, het grootste van het zuidelijk halfrond en op 2 na grootste van de wereld. We zijn alleen in het nationale park waarin het ligt. Voor de nacht kiezen we een plekje in de buurt van het geiserveld. Een koude nacht, maar minder koud dan een maand of 2 geleden op deze hoogte, we zitten al meer in het voorjaar, gaan langzaam naar de zomer toe. ’s Nachts is het net niet onder nul geworden en in de zon warmt het snel op. Waar we het meeste last van hebben is niet de kou, binnen wordt het niet zo koud en ’s morgens is het snel genoeg warm met de verwarming. Waar we het meest last van hebben is de hoogte, de ijle lucht. Je krijgt veel minder zuurstof, bent van het minste dat je doet al buiten adem en goed slapen is moeilijk. Het zijn de bekende hoogteverschijnselen en we kunnen het wel goed aan, maar je wordt er wel moe van. Zo af en toe afdalen naar een hoogte rond de 3500 meter is al een heel verschil. Hier in San Pedro de Atacama zitten we zelfs maar op een hoogte van zo’n 2500 meter.

We komen nu in een toeristisch deel van Chili en ’s morgens vroeg (ca 7 uur) rijden zeker 20 witte Mercedesbusjes met tourgroepen naar het El Tatio geiserveld . Die moeten toch om ca. 5 uur zijn gaan rijden om hier zo vroeg te zijn. Op de terugweg stoppen ze nog bij een aantal bezienswaardigheden. De busjes rijden in file langs de bezienswaardigheden, waar later op de dag niemand meer te zien is.

Wij doen hetzelfde, we stoppen in een dorpje met een heel mooi oud kerkje. We hebben de tijd en gaan op een bankje in de vroege ochtendzon zitten. De busjes stromen het dorp in en een lange rij toeristen loopt het kerkje in en om. Hetzelfde bij het meer met flamingo’s. Daarna gaan wij de Atacamawoestijn in. Tegen de avond verschijnen ook daar weer toeristenbusjes die de Magic Bus komen bewonderen. Het restant van een bus die in de woestijn is gestrand, lang geleden. Nu een bezienswaardigheid.

We rijden verder zuidelijk, de Atacamawoestijn in. Rijden door een prachtig landschap van rotsen, bergen, zand, gravel, naar een echte camping. Blijven hier weer een paar dagen, wassen, bloggen, schoonmaken, de gebruikelijke dingen.

Woensdag gaan we Bolivia weer in. We hebben informatie gevraagd over de situatie in het deel van Bolivia waar we nu naar toegaan. Behalve de dieselschaarste zijn er op dit moment voor ons geen problemen, zeker niet zo ver van de hoofdstad.

We zullen toch wel wat diesel nodig hebben, want de Lagunaroute ligt op 4200 meter tot 5000 meter. Bovendien zijn de wegen niet verhard. In combinatie met de hoogte betekent dat dat je veel meer brandstof verbruikt dan normaal, tot wel de helft meer. Als het echt niet lukt om na de Lagunaroute in Bolivia te tanken kunnen we altijd nog voor de  ‘nooduitgang’ uit Bolivia kiezen, de kortste weg Chili weer in, maar dat proberen we te vermijden. Ons doel na de Lagunaroute en de Uyuni-zoutvlakte is via Tupiza het noorden van ArgentiniĆ« in.

Kortom, weer veel om naar uit te kijken, jullie kunnen het volgend keer weer lezen.



















Humberstone museum, oude salpeterfabriek




El Tatio geiserveld in Chili







Veel toeristen in veel busjes