13 april 2023

 Dinsdag, 11 april 2023

Jarig geweest en in de Grand Canyon geweest. De combinatie betekent dat we een helicoptervlucht de Canyon in hebben genomen.

Het zijn kleine helicopters, waar 6 passagiers in meegaan; een vlucht van 45 minuten. Eerst over het Kaibab National Forest (met veel Ponderosa dennenbomen). Dan valt opeens de grond weg en zit je boven en in de canyon. John en ik zaten voorin. John precies op de goede plek met zicht naar beneden. Zie de beelden, die zeggen meer dan woorden.

De eerste dag zoeken we een mooi plekje in het National Forest, net buiten het park. De zuidelijke kant van de Grand Canyon ligt op een hoogte van 2100-2300 meter. Op 2100 meter liggen nog flinke sneeuwplekken, op 2300 meter ligt gewoon nog een dik pak sneeuw. Maar het is prachtig weer, overdag wordt het al gauw 15 graden en de sneeuw smelt snel.

De eerste paar dagen hebben we voornamelijk langs de Rim gefietst. We nemen een keer een extra zijpad. Ik zie het bord niet: Indian Reservation, no trespassing. Ik zie wel de hutjes, die half dichtgespijkerd zijn. John heeft het bordje wel gezien en roept dat we hier niet mogen zijn. Maar dat is al te laat. Van verschillende hutjes komen grote honden achter ons aan; luid blaffend en grommend. John roept fietsen, fietsen, want er loopt er al één naast hem die naar zijn kuiten hapt. We zijn bijna weer bij de weg en fietsen zo hard mogelijk weg. Gelukkig zijn wij elektrisch en zij niet, ze kunnen ons niet meer bijbenen en taaien uiteindelijk af. Nou, we houden ons maar aan de gewone weg, geen paadjes meer met: no trespassing.

We maken een wandeling, de rand van de Canyon over en een deel van het pad naar de bodem van de kloof gelopen. Maar de Grand Canyon is vooral een zeer populair National Park en dat betekent dat het druk is. Alleen als je ’s morgens heel vroeg gaat kan je nog een beetje het gevoel hebben dat je niet in een grote menigte verkeert.

Toen we hier 8 jaar geleden waren was het lang zo druk niet. We hebben nooit een camping gereserveerd en altijd plek gevonden.

We hebben aan een paar mensen gevraagd hoe het komt dat het tegenwoordig zo druk is in de parken. We horen dat er een aantal jaren geleden een promotiecampagne is geweest om Amerikanen meer naar hun eigen parken te laten komen. Dat is bovenmatig gelukt. Ook zegt iemand dat de generatie van de babyboomers klaar is met werken en veel daarvan hebben huis en haard verkocht, een camper gekocht en toeren nu hun eigen land door. We komen inderdaad vaak mensen tegen die huis en haard hebben verkocht en nu alleen nog rondreizen in hun camper, RV, 5th wheel etc.

Daarnaast is het nu Paasvakantie en zijn er veel toeristen, vooral Duitsers.

We hebben inmiddels een tijdverschil van 9 uur met NL. Dat heeft het gekke effect dat je om half 10 ’s avonds de krant van morgen kan downloaden. En als we om 10 uur ’s avonds de radio aanzetten, dan krijgen we het ochtendjournaal met Astrid Kerseboom.

We zijn inmiddels weg uit de Grand Canyon, bij de Marble Canyon, onderweg naar Vermillion Cliffs. We staan op een camping van de National Park Service (zogenoemd dry camping, zonder faciliteiten), met een zandstrandje aan de Colorado. We zijn flink afgedaald en zitten nu op ongeveer 1000 meter hoogte en daardoor is de temperatuur nu midden op de dag opgelopen tot 29 graden. Straks een gin en tonic op een strandje met m’n voeten in de Colorado.


Valley of Fire bij Lake Mead

Valley of Fire

Wandeling Valley of Fire 

Valley of Fire

Valley of Fire

Valley of Fire

Valley of Fire

Oldtimer op Route 66

Grand Canyon




De Colorado vanuit de helicopter



Grand Canyon North Rim vanuit helicopter



Californian Condor bij Navajo Bridge onderweg naar Marble Canyon

Strandje aan de Colorado

Was getekend