6 augustus 2023

Zaterdag, 5 augustus 2023.

Rusland heeft Alaska in de loop van de 18e eeuw in bezit genomen. Voornamelijk voor de handel in pelsen van zeeotters en zeehonden. Toen dit in de 19e eeuw terugliep door overbejaging, wilde Rusland van Alaska af. Groot-Brittanniƫ, destijds heerser over Canada, had geen interesse en het werd aangeboden aan de Verenigde Staten. Maar de VS waren nog in hun Burgeroorlog. Pas daarna zijn de Amerikanen gaan onderhandelen met de Russen over de prijs van Alaska. Uiteindelijk werd Alaska in 1867 voor een bedrag van US$ 7,2 miljoen aan de VS verkocht.

In 1880 werd er goud gevonden in Alaska, leidend tot de ‘goldrush’ en in 1957 werd er olie gevonden. Kortom, de deal die eerst maar moeizaam door het Congres kwam, werd uiteindelijk wel heel lucratief.

Er zijn nooit heel veel Russen in Alaska geweest, maar veel van de Native-Americans (Eskimo of Inuit) en afstammelingen van Russen in Alaska belijden het orthodoxe geloof. Je vindt daarom nog een aantal van deze kerken, die nog actief zijn. We hebben er een paar gefotografeerd. Er in kan je niet, ze zijn alleen open voor een wekelijkse dienst.

Vertelde ik vorige keer dat je Alaska alleen over de weg kunt bereiken via Tok; er is nog een andere Highway, de Marine Highway, de zeeweg van Alaska. De eerste transportdienstregeling in Alaska, toen er nog geen wegen waren die in alle seizoen berijdbaar waren. Nog steeds zijn veel dorpen en steden in Alaska niet toegankelijk via de weg. De Marine Highway is hiervoor het opgezet.

Wij hebben ook een stukje Marine Highway genomen, van Witthier naar Valdez (door Amerikanen uitgesproken als Valdie-ie-iez). Onderweg legde de boot aan bij zo’n heel klein dorpje zonder toegang via de weg.

In Valdez hebben we een klein accidentje: er rijdt een pick-up achteruit uit parkeerstand tegen onze camper aan. Ik was binnen in de wasserette en John was in de camper de was aan het opvouwen, toen hij bijna omviel omdat er tegen onze achterkant werd aangereden. Tegen het camperdeel, dat is naar ons idee het kwetsbaarst. Als daar iets kapot gaat, kan het niet zomaar gemaakt worden, terwijl een deuk in een spatscherm altijd wel gemaakt kan worden. Maar we hebben geen schade. De pick-up wel, die heeft een flinke deuk, maar ja, zij reden achteruit uit parkeerstand en letten niet op. Ook in de dagen daarna hebben we geen schade ontdekt. Oef, dat hebben we goed overleefd. De camper is toch steviger dan we dachten.

Het is paaitijd voor de zalm (als eerste de roze zalm). Dat betekent dat ze teruggaan naar waar ze zijn ‘geboren’. Het krioelt er dan van de zalm. Dus vind je ook alle dieren die van zalm houden: mensen/vissers, meeuwen, zeeleeuwen en beren. Na het paaien, gaan de zalmen dood. Dat betekent dat er veel, heel veel vis dood gaat. In het najaar schijnt dat een verschrikkelijke geur van rottende vis over de baai bij Valdez te geven.

Wij gaan door naar McCarthy, ook weer een zijweg van zo'n 100 km grind. Doodlopend op de oude kopermijn van Kennecott en dus ook dezelfde weg weer terug. Hier kunnen alleen de foto’s weergeven hoe mooi McCarthy en de Wrangell Mountains zijn en hoe speciaal je dat nog eens extra kan maken…

En die weersverwachting, regen, regen, regen: we hebben geen regen gehad, alleen maar zon, zon, zon en temperaturen van rond de 25 graden C.

Orthodoxe kerk in Anchorage

Orthodoxe kerk bij Ninilchik

Zalmen, heel veel zalmen









Uitzicht voor de camper op de glacier bij McCarthy in Wrangell-St. Elias National Park


Kennecott kopermijn









Was getekend